YoungShip Belgium in the news!

Read here the article which Flows.be published about YoungShip Belgium on their news website !


De maritieme sector krijgt er een jongerenorganisatie bij. YoungShip Belgium wil jongeren uit alle takken van de 'maritime' samenbrengen. Het is de initiatiefnemers naar eigen zeggen niet te doen om te concurreren met bestaande jongerenorganisaties.

http://www.flows.be/sites/default/files/styles/2_1_l/public/media/article_images/mensen/youngship_belgium.png?itok=CtO6Ovpu×tamp=1527241202
©️ YoungShip Belgium 

YoungShip Belgium werd recent opgericht als Belgische tak van de internationale maritieme jongerenorganisatie YoungShip."Het idee begon vorige zomer te rijpen", zegt voorzitter Jasper Meireman. "Met enkele vrienden uit de maritieme sector kwamen we tot de conclusie dat de mensen die in de maritieme sector werken, elkaar niet goed kennen, ondanks het feit dat er verschillende jongerenbewegingen bestaan. Wij keken voor inspiratie naar het van oorsprong Noorse YoungShip. Hun concept sprak ons wel aan: op hun bijeenkomsten vind je uiteenlopende profielen, van advocaten over ingenieurs en andere mensen uit de sector, die van elkaar leren door het onderlinge contact." 

Concurrentie
Zijn er in Antwerpen dan al geen jongerenverenigingen actief, denken we maar aan de VEA-jongeren en ASV: The Next Generation? "Bij de ASV-jongeren is het aantal jongeren per bedrijf dat lid kan worden, beperkt", zegt Meireman, die zelf bij CLdN-Cobelfret actief is. "Veel verenigingen richten zich op één specifieke beroepscategorie: de rederijen, de expediteurs, de zeelieden, een aparte club – Wista – met enkel vrouwelijke leden. Wij willen er voor iedereen zijn. Dat betekent niet dat we ons als concurrent van de bestaande verenigingen opstellen. Wij willen gewoon iedereen samenbrengen die in de maritieme sector geïnteresseerd is."


Internationaal
Op korte tijd heeft de vereniging al 50 geïnteresseerde leden gevonden, aldus Meireman. "Het potentieel is groot: alleen al in de dredgingindustrie werken zo'n 1.000 mensen die jonger zijn dan 35 jaar", klinkt het. "Die leeftijdsgrens is zowat de enige restrictie die we rigoureus aanhouden, naar het voorbeeld van de andere YoungShipafdelingen." Sinds de vereniging in 2004 ontstond, kan ze prat gaan op 3.500 leden in 17 landen. Wie lid wordt van YoungShip Belgium is meteen ook lid van YoungShip International en kan beroep doen op de knowhow en het internationale netwerk van de vereniging. 

Future of shipping 

Op 13 juni trapt de Belgische afdeling af met een evenement in de Bower & Wilkins ID Lounge op het Eilandje. Op het menu: een discussie over de toekomst van de scheepvaartindustrie met consultant Julian Brown van PwC en Roy Campe, R&D-manager bij CMB. Saverys-telg Basile Aloy, CEO bij de nicherederij EBE, verzorgt de wijncatering. Inschrijven voor het lanceringsevenment op 13 juni kan hier.