Business Game YoungShip: fregat ontwerpen én verkopen op twee uur tijd [article FLOWS]

Scheepsbouwer Damen had een stevige uitdaging in petto voor de leden van YoungShip: een aanbesteding en pitch voorbereiden voor de bouw van een fregat. Normaal duurt dat maanden, nu moet het in twee uur.

Een dertigtal leden van YoungShip, de nieuwkomers in het landschap van de maritieme verenigingen in Antwerpen, verzamelden gisteravond in het hoofdkantoor van redersvereniging KBRV voor een intense business game. Damen Schelde Naval Shipbuilding had voor de deelnemende teams een pittige uitdaging bedacht: op basis van een uitgebreid eisenpakket en een gedetailleerde dataset moesten ze een aanbesteding opstellen voor het ontwerp, de bouw en de oplevering van een reeks fregatten voor de Nederlandse en Belgische strijdkrachten. Daarom ook heeft elk team de naam gekregen van een schip uit de Nederlandse of Belgische marine.

“In werkelijkheid kan zo’n aanbestedingsproces acht maanden, soms wel jaren duren”, weet Roderick Buijs van Damen. “Hier moet het op twee uur. Maar met een gezonde dosis logisch inzicht en begrijpend lezen kom je al heel ver.” Een uitdaging op maat van het zeer diverse publiek – jonge maritieme professionals, consultants, studenten en advocaten – van YoungShip.

Metersbrede schema's

De temperatuur in het historische pand steeg wanneer de opdracht aan de zes deelnemende teams werd meegedeeld. Hun gsm hebben ze bij het begin van het spel ingeleverd. Dergelijke geheimhouding behoort ook in het echte leven bij een militaire aanbesteding. Elk in hun eigen hoekje dokteren ze tegen de klok een plan uit om de opdrachtgevers te bekoren. Het gaat hard: tafels raken bezaaid met papieren, metersbrede schema’s worden desnoods op de grond uitgespreid en discussies zijn niet van de lucht. Sommige teams hebben zelfs amper tijd om het aangeboden diner eer aan te doen.

Team Tromp

De teams hebben elk twee minuten de tijd om hun voorstel te pitchen. Van alle voorwaarden die in het bestek gesteld worden, blijkt de budgetvoorwaarde het rekkelijkst. “Kost wat, maar dan heb je ook wat”, lijkt de tactiek van veel teams te zijn. Uiteindelijk komt “Team Tromp” als winnaar uit de bus, omdat, aldus Buijs, het team de beste overallperformance neerzette én een overtuigende pitch bracht. Het team, met oude bekende en HZS-alumnus Larsen Priem in de rangen, is blij verrast met de overwinning. “Hadden wij dan een strategie?” lacht teamlid Elvira. “Iedereen ging ervoor, we hebben de taken efficiënt opgesplitst en een consistent verhaal kunnen brengen.”

Het prijzenpakket omvat een multitool en een pakket Zeeuwse specialiteiten. Vlissingen is immers de hoofdzetel van Damen Schelde Naval Shipbuilding.

Ook YoungShipvoorzitter Jasper Meireman is opgetogen. “Zowat iedereen die zich ingeschreven had, is ook komen opdagen. Het was een spannende en leerrijke avond in een uniek kader. We zijn zeer tevreden over dit event.”Volgende afspraak met YoungShip: donderdag 24 januari, voor hun nieuwjaarsdrink.

Courtesy: https://www.flows.be/nl/people...

Michiel Leen